Voor kinderen in een echtscheidingsproces is het belangrijk dat zij zich gehoord, begrepen en gesteund voelen. Jouw rol als mediator kan daarbij van onschatbare waarde zijn.
Tienduizenden kinderen maken jaarlijks de scheiding van hun ouders mee. Een scheiding kan ingrijpende gevolgen hebben voor het welbevinden, de ontwikkeling en het functioneren van kinderen. Zij kunnen worden geconfronteerd met verwijten, achterdocht en vernietigend gedrag tussen de ouders en missen daarnaast hun aandacht en steun. De ouders zijn vaak dan enkel gericht op hun onderlinge strijd; niet op hun kind. Het gevolg is dat het kind geen overzicht meer heeft op de situatie en het gevoel heeft de grip op het leven te verliezen. Dat is minstens zo schadelijk als de ruzies tussen de ouders.
Je hebt geleerd gesprekken te voeren met de volwassen partijen. Je gebruikt je gesprekstechnieken, zet je vaardigheden in, past de nodige interventies toe en haalt onderliggende lagen naar boven. Je begeleidt je cliënten van verwijt naar verzoek en van standpunt naar belang. Het gaat goed! Jij kunt ook een rol spelen met betrekking tot de kinderen. Vaak vraagt niemand hoe zij hier nu in zitten, de situatie beleven. Jij als mediator bent bij uitstek in staat om de hele situatie van de scheiding te overzien. Maar hoe voer je nu een gesprek met de kinderen: een verlegen meisje van zes, een zeer actieve jongen van tien of een in zichzelf gekeerde puber van vijftien? Ga je bij meerdere kinderen het gesprek met hen allemaal tegelijk aan of liever met elk apart? En hoe start je het gesprek? Waar moet je, gezien hun leeftijden, rekening mee houden? Hoe zorg je ervoor dat ze zich op hun gemak voelen en zich vrij voelen om te praten?
Tijdens onze dagtraining Het voeren van kindgesprekken leren we jou hoe je als mediator gesprekken voert met kinderen vanaf zes jaar. Je krijgt van ons tools zodat jij de kinderen een stem kunt geven richting hun ouders. Het is een verhelderende opleidingsdag met een schat aan waardevolle en direct toepasbare kennis en praktische oefeningen. Kortom: een mooie aanvulling op je praktijkervaring!
Studie-informatie
Je leert over de volgende onderwerpen:
- Welke ontwikkelingen maken kinderen door en wat betekent dat voor de communicatie
- Waarin verschillen de gesprekstechnieken voor volwassenen van die van kinderen
- Hoe start én eindig je een kindgesprek op een goede manier
- Hoe ga je om met de verschillende karakters van kinderen
- Welke manier van vragen stellen werkt wel en niet bij de verschillende karakters en waarom is dat zo
- Welke gesprekmethode zet je in
- Socratische manier van communiceren
- Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Je kunt deelnemen aan deze trainingsdag als je de basiskennis van gesprekstechnieken beheerst (niet specifiek bij kinderen).
De investering voor de dagtraining Het voeren van kindgesprekken bedraagt € 395,00 vrijgesteld van BTW.
Dit bedrag is inclusief lunch.
Periode | Data en locatie | |
Er zijn nu nog geen nieuwe data bekend. Op de hoogre blijven van nieuwe data? Stuur ons een bericht met je contactgegevens. |
mr. Marjolein Melkman MfN-registermediator en jurist, gespecialiseerd in familiezaken. Daarnaast is zij gecertificeerd Kindbehartiger bij de Beroepsorganisatie Kindbehartiger. Marjolein heeft jarenlange ervaring als docent en hanteert een praktische en enthousiaste stijl. Zij is tevens instituutsassessor bij INTOP. |
![]() |
|
Nasla Wevers MfN-registermediator, gespecialiseerd in familiezaken. Nasla komt uit de sociale hoek, met maatschappelijk werk en psychologie als achtergrond. Nasla is nuchter en enthousiast en wil graag het beste in de studenten naar boven halen. Ze is tevens instituutassessor bij INTOP. |
|
Contact
Academie voor Mediationopleidingen
Postadres
Postbus 58
6660 AB Elst (Gld)
Bezoekadres
Bergerdensestraat 25a 1
6681 LK Bemmel
Opleidingslocatie
Landgoed Groot Warnsborn
Bakenbergseweg 277
6816 VP Arnhem
www.grootwarnsborn.nl